Monday, December 24, 2012

SOAL KAWEN : Part ?? | Misi mencari cincin lelaki

salam readers.

hai korang? hai B2B kat luar sane? hows preparation?? aku? alhamdulillah. makin banyak yang da setel. cume dokumen masih pending. huhu. selamber je kan?huhu. in shaa Allah akan aku setelkan sebelum aku daki broga wiken ni. huhu.

hmm. memandangkan sebenarnye aku nak cite pasal pengalaman aku cari cincin kawen lelaki ni. so stret 2 d poin. 1st aku nak cakap. "STRESS". korang tau tak betapa susahnya nak cari cincin lelaki yang tunang aku suke?? skang barula aku tau yang tunang aku ni cerewet orangnya. aaaaaa..stres tau nak cari cincin dia. bila da berkenan, takde saiz plak. bila da jumpe, murah sangat plak. macam cincin mainan. pastu batu nak kaler tu la inila. aduh. memang stres tau tak?? kalah pompuan oke!

sebelum ni da tengok kat seri pinang kat PKNS Shah Alam. ade tapi palladium ke ape tah name jenis cincin tu. da bekenan tapi mahal nak mampos. bukan dalam bajet aku la. pastu tengok plak kat kedai2 dalam PKNS tu takde plak bekenan kat ati en.tunang. dia nak batu hitam. leper la apela.adoila. aku pun tak cerewet camtu.

pastu minggu lepas kitorang g plak sekitar SOGO and Jalan TAR. ade banyak kedai silver. and sangat banyak cincin yang dia nak tu. sebijik macam dia nak.tapi harga dia murah sangat. tak sampai ati plak aku nak belikan yang tu je untuk en.tunang. en.tunang cakap takpe. tapi aku tau sebenarnya dalam ati dia taknak yang tu. yela, ni untuk kawen kot. biala yang mahal sket kan.

so, misi ari sabtu tu tak membuahkan hasil. ahadnya kitorang g plak Jusco Seremban 2. masuk kedai ni. masuk kedai tu. last2 decide nak beli yang kat Poh Kong je. alhamdulillah. jumpe jugak akhirnya. ekceli, aku rase lau aku tak desak or gertak sket en.tunang mesti sampai arini pun still tak jumpe2 jugak cincin yang dia nak. huhu. nasibla harga masih dalam bajet saya. tapi kaler batu tak sama macam yang dia nak. but seriusly, this one is better. saya sangat suke! saya pun harap en.tunang betul2 suke jugak. bukan dia amek sebab saya da gertak dia da malas nak cari and suh dia je cari senirik. heehehee.



p/s: pengajaran yang saya dapat, en.tunang adela seorang yang sangat cerewet. huhuhu. barula ku tahu. tension tau T_T

SOAL KAWEN : Part ?? | tag doorgift

salam readers.

stret 2 d poin. aku ni kedekut sebab skang ni jobless. pastu nak kawen lak kan. so, aku decide untuk buat seniri je tag doorgift aku. so ini la hasilnya..

ekceli gambar aku google je. then aku edit seniri..

okbye!

SOAL KAWEN: Part ?? | Hantaran

teaser

SOAL KAWEN: Part ?? baju nikah | baju sanding

baju nikah | tempah

baju sanding | tempah khas

Sunday, December 23, 2012

DIY Guestbook..

jeng..jeng..jeng......



























ok comot!

okbye!

Wednesday, December 5, 2012

Bicara Tokoh bersama Tun Dr.Mahathir yang disayangiii

salam readers.

comelnye Tun M posing..thehehe

arini saya telah mengikuti parents saya ke Felda Kemasul, Triang, Pahang untuk majlis Bicara Tokoh bersama idola saya..ye..ye..saya tau dia juga idola kamu..kamu..kamu..mulenye memang malas nak join sebab ingatkan ini adalah perhimpunan politik..oh..nononono..saya tidak minat politik. rupenye ceramah dari Tun.M yang paling saya sayangiiii..hehe..sayang harusla begitu..thehehehe...
oh seperti biasa.hanya dapat tgkp gmbo beliau dr jauh. separuh pulak tu

kenapa saya suke Tun?? sebabnye pemikiran Tun sangat jauh. sejauh mane?? ooh..mungkin bukan sejauh dari bentong ke kemasul..tapi jauh ke depan uols.! siyesly Tun seorang yang sangat2 mengkagumkan saya. sume idea2 yang diberikan tidak terfikir oleh orang laen hokeh! he's so smart. saya ternganga mendengar bicaranya tadi # ok, ini tipu.
tidakla sampai ternganga. tapi memang awesome! takde satu pun katanya2 yang dapat saya persoalkan semula. sepertinya Tun mempunyai kuasa magik yang dapat membuatkan saya terpana sepanjang bicara itu dijalankan. # kenapela saya tidak begini ketika belaja..dush2!!
nampak kan..saya ternganga...aaaaa..

thehehe..papepun arini saya rase sangat bertuah sebab dapat berjumpe dengan idola saya ini. sebenarnya ade sesuatu yang ade pada Tun yang membuatkan saya teruja untuk berjumpe beliau.  wajah Tun mirip wajah arwah atok saya yang meninggal 9 tahun lepas. dan lagi satu..arwah atok sangat meminati Tun..and FYI guys, umur mereka juga sebaya. ah tibe2 jadi syahdu pula. i really miss my late grandfather..hmm..semoga arwah  atok dan wan tenang di alam sana.. # al-fatihah.

tak dapat begmbar ngn real, poster pun jadilaa.. 

tak sangka jumpe kakak angkat time skola dulu kat sini..lebiu kak faidz!

nota kaki: harap2 malam ni mimpi arwah atok n wan. siyes rindu merekaa...Tun pun boleh juge..thehehe..semoga Tun dikurniakan kesihatan yang baek dan dipanjangkan umur dan juga semoga impian Tun tercapai..aminn..
# salah satu impian Tun nak tengok orang melayu bersatu padu..

okbye!

DIY Veil (teaser)

salam readers.

ok kakak2 nenek makcik2 sekalian. dengan ini saya mengumumkan bahawasanya saya akan men'delay'kan projek DIY Veil saya buat masa ini kerana..kerana..kerana..bahannya belum cukupan dong.! ding.! dong.!

teaser la sangatttt..




nota kaki: doakan projek ini berjaya ye kawan2 sekalian. thehehee.. (^_^)
supaya ini bukan "hot2 chicken shit"..nonononono..

okbye!

Thursday, November 29, 2012

Perasaan membuak-buak

salam readers.

haish..sejak nak jadi pengantin ni..macam2 bende aku rase nak buat seniri je. aritu aku da buat bunga kertas untuk hantaran. skang ni aku tengah membuak-buak nak buat veil seniri. setelah digoogle n search padahal senang je buat veil ni. aku tak paham betul kenapa orang leh jual veil beratus2 hengget. oleh kerana aku skang ni jadi sorang yang sangat2 kedekut. so aku decide nak buat seniri je veil. eheh. barang2 tak cukup lagi. nanti da cukup aku hapdate oke! korang tunggu ye..psst..lau aku tak hapdate2 tu paham2 seniri la ae..
# hot2 chicken shit..ahaks!!

nota kaki: ee..tak sabarnye nak tengok hasil kerja seniri.

Wednesday, November 28, 2012

Resepi : Puding Roti & Sos Kastard

salam readers.

aku ni tak pandai masak. lau masak pun yang simple2 je. sebab malas nak sedia bahan bagai..hoho. lagi satu sifat tersembunyi aku adelah malas. so, oleh kerana malas, aku pun nak buat sumthing yg simple2 jela macam puding roti ni. yela..sket2 da kena belaja buat sume ni..tak lame lagi da nak kawen baya oiiii..eheh. okela..cekidaud.!!

bahan-bahan yang diperlukan:

untuk puding:

- 10 keping roti gardenia (bukan ponn bolee)
- sedikit marjerin untuk disapu pada roti
- 2 sudu besar buttercup
- 1 sudu teh esen vanilla
- 3 biji telur
- 4 sudu besar gula
- 1 sudu besar tepung jagung
- 300ml susu segar (cap ape2 pun bolee)
- sekotak kecil kismis

cara membuatnya:

1) sapukan marjerin pada roti depan dan belakang dan campakkan kedalam loyang.

roti yang telah disapu marjerin

2) pukul telur, esen vanilla, tepung jagung dan gula sehingga sebati.

3) masukkan buttercup yang telah dicairkan di atas kuali dan pukul sebati dan curah ke dalam loyang.

4) sukat susu segar 300ml dan curah ke dalam loyang.

5) taburkan kismis di atas roti tersebut.biarkan roti terendam selama 30minit di dalam loyang untuk melembutkan tekstur..eh..apekah?? bedal la labuuu.

sebelum bakar

6) ok, boleh la bakar di dalam oven sampai ia masak. (pandai2la korang)

da siap bakar


sos kastard:

- 1 tin susu cair
- 2 sudu besar tepung kastard
- 2 sudu besar gula
- 1 sudu teh esen vanilla

cara buat:

1) masukkan kesemua bahan tadi ke dalam kuali dan kacau sehingga masak. pastikan api sederhana dan bila sudah masak boleh disimpan di dalam peti untuk disejukkan.

# makan sejuk baru syiokk..

sos kastard

da masak sume leh la dihidangkan untuk seisi keluarga..

ni 1st time aku buat..so, inila hasilnya..tadaaaaaa...

ready to eat..nyum2..

nota kaki: sesuai dihidangkan pada waktu petang sambil ditiup angin sepoi2 bahasa (lau korang minum kat luar la). walaupun ni 1st try, xsampai 10 minit tinggal suku loyang je oke.! ahaks..sedap lattewww...

nape loyang tu bertukar?? haha..sebab tibe2 saya rasa macam terlalu besar saiznye..

selamat mencuba!

okbye!

Tuesday, November 27, 2012

SOAL KAWEN: Part 3.5 - Surat cinta dari PPP

salam readers

hai3..

tadi aku da buat teaser untuk soal kawen part 3 rite?. so, ini sambungannya. walaupun aku feeling2 sorang2 macam la ade orang nak baca blog aku..tapi aku tetap bersemangat waja nak tulis jugak. ahaks.! AAK??

haa..meh aku cite pengalaman aku g buat hiv test n talasemia tadi. lokasi kejadian adalah di kampungku sahaja iaitu Klinik Kesihatan Lurah Bilut, macam tak caye aku kat kampung aku pun leh buat hiv test. haha..bagus2. maju2 lurah bilut. aku terus redah je sebab MA kat situ cakap tak payah set appointment. leh datang bile2 masa janji weekdays n opis hour.

muke eksaited nak buat test. padahal..cuak giler

aku ni punyela cuak nak ghiv test sampai termimpi2 da buat hiv test semalam. thehehee..semangat nak kawen ke hape nih?? ngeee.. ekceli aku tak leh nak tdo semalam sebab tunang aku cite kena amek darah yang banyak untuk ujian talasemia. dala dia amek kat lengan plak tu. adoila.aku memang terus jadi lemah longlai la lau kena cucuk kat situ. emm..emm..dan akibatnya sampai terbawa2 dalam mimpi.

dalam kul 1015pagi aku gerak ke klinik yang hanya amek masa 3 minit je dari umah aku. ni pun naek ketela. lau ko jalan kaki lame sket la. theheee. sampai2 terus daftar n dia akan bagi satu borang ni untuk diisi oleh bakal pengantin macam aku.

nila ghopenye. yg ni salinan. yg ori abg PPP tu amek.

pas isi borang sume aku pun g kaunter smule untuk bayar RM1 kepada abang kaunter itu. eh, sukati ko je kan baya kasi nama orang gitu..kihkih..da setel borang terus masuk bilik No.1 di mana abang PPP yang ensem tengah menunggu dengan senyuman..auww..cair okeh..theheee. pastu dia amek borang kat atas ni dengan borang kebenaran ujian saringan HIV yang aku amek dari Pejabat Agama Bentong. yang tak boleh blah tu, dia siap2 da tick kat "NON_REACTIVE" padahal dia belum pun jalankan ujian ke atas aku. eh, terskema pulekk..ehee. pastu dia cucuk coet je kat ujung jari aku n gune la alat untuk tengok darah aku ok ke tidak. alhamdulillah..clean..eheh :)


darah saya. ee..tak senonoh nau ko ni baya.

tak sampai 10 minit da setel hiv test aku. aku pun tnye dia," da ke? setel??" lalu dia pun dengan machonye menjawab sambil mengangguk "siap". aku pun keluar dengan muke blur sambil pergi kepada ibuku. ibuku pun dengan muke terkejut "ba rho wau khof"  pun bertanya eh kejapnye??. aku dengan pantasnye pergi menuju ke nurse di tepi meja untuk bertanye tentang ujian talasemia. " akak, tak payah buat test talasemia ke kak?". akak itu pn dengan muke blur2.."la, nak buat nape tak cakap tadi"..dia pun kasi borang ujian talasemia n suh aku g makmal untuk buat ujian. dalam 10 minit je da dapat result. uiihh..memang pantas dan tuntas. aku CLEAN dari talasemia tapi...darah aku didapati kurang ion. so, akak makmal 2 suh aku datang smule petang kul 2 untuk jumpe doktor.



keputusan ujian talasemia saya, CLEAN tapi..

dalam kul 230 aku sampai kat klinik tu. tunggu punye tunggu punye tunggu. upenye doktor tak datang. nasib baek abang PPP 2 entertain aku n cakap dengan doc masalah aku. doc suggest kan aku amek ubat iron tablets and makan banyak bayam n zat besi laen. sebelum tu aku sempat berborak dengan doc dalam tepon. hebat bukan?? thehehee. doc tanya aku ade pening2 tak? ade rase letih2 tak? and selalu tak rase berdebar2?? YES, sume pertanyaan itu aku jawab dengan jawapan ya. memang aku selalu rase sume ni. hmm.. tak sangka aku upenye kurang ion dalam darah.

result hiv yang telah di "SEAL"

patutla lately aku selalu rase macam nak pitam. upenye memang aku ade sakit 2. ish3..nasib baek buat check up..lau tak sampai suda tak tau. huhuhu. abang PPP tu cakap darah putih n darah merah aku tak balance. huhuhu. jadi aku kena amek ubat ni.

1 kali makan 1 hari

dan tak pasal2 jugak aku dapat surat cinta dari abang PPP tu untuk next meeting.

   
jumpe lagi 11/12/12 ni ye abang PPP

nota kaki: yeay! setel lagi satu hal. semoga dipermudahkan segalanye.. amin. :)

psst..aku buat ujian hiv takde plak kena soal macam tunang aku kena dengan klinik kat kuantan. hehehe.

Fersaday (ferrous fumarate)

How does it work?

Fersaday tablets contain the active ingredient ferrous fumarate, which is a form of iron.
Iron plays a vital role in production of haemoglobin, which is the oxygen-transporting substance found in red blood cells. If the diet does not contain enough iron, the body cannot make enough new red blood cells. This results in iron deficiency anaemia, with symptoms such as tiredness, palpitations, shortness of breath, dizziness and fainting.
To treat iron deficiency anaemia, iron supplements such as this one are needed. The increased iron intake allows the body to increase its production of red blood cells.
The absorption of iron from the gut is decreased if it is taken at the same time as coffee, tea, eggs or milk. Its absorption is enhanced if it is taken at the same time as foods or supplements containing vitamin C (ascorbic acid).

What is it used for?

How do I take it?

  • One Fersaday tablet should be taken once a day to prevent iron deficiency anaemia.
  • To treat iron deficiency anaemia one Fersaday tablet should be taken twice a day, or as directed by your doctor.
  • The medicine should be taken before food on an empty stomach. However, if the tablets upset your stomach, then you may take them with or after food.
  • The absorption of iron may be reduced by tea, coffee, eggs and milk. You should avoid consuming these at the same time as taking Fersaday tablets.

Warning!

  • This medicine may discolour the stools black or darker than usual. This is normal and not harmful.
  • This medicine contains iron and so should be kept well out of the sight and reach of children, as iron overdose can be fatal in children.

Not to be used in

  • People with anaemia due to vitamin B12 deficiency (pernicious anaemia).
  • People with anaemia due to folic acid deficiency.
  • Genetic disease resulting in too much iron storage in the tissues (haemochromatosis).
  • People with a disorder that affects storage of iron in the body (haemosiderosis).
  • People with a condition where there is sudden loss of haemoglobin (oxygen carrying protein in the blood) in the urine at night (paroxysmal nocturnal haemoglobinuria).
  • People with other disorders involving haemoglobin, such as sickle cell anaemia or thalassaemia.
  • People receiving repeated blood transfusions.
  • People with an active peptic ulcer.
  • Inflammatory bowel disease such as ulcerative colitis or Crohn's disease.
  • Children under 12 years of age. Other brands of iron are available for treating iron deficiency in children.
This medicine should not be used if you are allergic to any of its ingredients. Please inform your doctor or pharmacist if you have previously experienced such an allergy.
If you feel you have experienced an allergic reaction, stop using this medicine and inform your doctor or pharmacist immediately.

Pregnancy and breastfeeding

Certain medicines should not be used during pregnancy or breastfeeding. However, other medicines may be safely used in pregnancy or breastfeeding providing the benefits to the mother outweigh the risks to the unborn baby. Always inform your doctor if you are pregnant or planning a pregnancy, before using any medicine.
  • This medicine is safe to take during pregnancy. However, you should check with your doctor or midwife if it is necessary for you to take an iron supplement during your pregnancy. Not all pregnant women need to take supplements; you may be getting enough nutrients from your diet.
  • There are no known harmful effects when this medicine is used by breastfeeding mothers.

Side effects

Medicines and their possible side effects can affect individual people in different ways. The following are some of the side effects that are known to be associated with this medicine. Just because a side effect is stated here, it does not mean that all people using this medicine will experience that or any side effect.
  • Abdominal pain.
  • Constipation.
  • Diarrhoea.
  • Nausea and vomiting.
  • Loss of appetite.
  • Darkening of stools.
If you get an upset stomach after taking these tablets on an empty stomach this may be helped by taking the tablets with food.
The side effects listed above may not include all of the side effects reported by the medicine's manufacturer.
For more information about any other possible risks associated with this medicine, please read the information provided with the medicine or consult your doctor or pharmacist.

How can this medicine affect other medicines?

It is important to tell your doctor what medicines you are taking, including those bought without a prescription and herbal medicines, before you start treatment with this medicine. Similarly, check with your doctor or pharmacist before taking any new medicines while taking this one, to make sure that the combination is safe.
Iron supplements can affect the absorption of a number of medicines from the gut, which can make these medicines less effective. For this reason, it is recommended that iron supplements are taken at least two hours before or two hours after other medicines, in order to minimise this effect. The medicines for which this is most important are listed below:
  • bisphosphonates, eg alendronate
  • eltrombopag
  • entacapone
  • levodopa
  • levothyroxine
  • methyldopa (iron tablets may also reduce the blood pressure lowering effect of methyldopa)
  • penicillamine
  • quinolone-type antibiotics, eg ciprofloxacin, norfloxacin, ofloxacin, levofloxacin
  • tetracycline-type antibiotics, eg oxytetracycline, doxycycline, minocycline, tetracycline (these antibiotics also reduce the absorption of the iron supplements from the gut).
Zinc and calcium supplements reduce the absorption of iron supplements. Separate the medicines by at least two hours.
Antacids for heartburn or indigestion, such as magnesium carbonate, magnesium hydroxide, aluminium hydroxide and calcium carbonate may decrease the absorption of iron from the gut and thereby make the supplements less effective. Separate the medicines by at least two hours.
Trientene, used to treat Wilson's disease, also reduces the absorption of iron supplements from the gut, making them less effective unless the doses are separated by at least two hours.
Milk, milk-containing products, tea, coffee and eggs, may decrease iron absorption from the gut, while vitamin C (ascorbic acid) increases it.

sumber :  http://www.netdoctor.co.uk/diet-and-nutrition/medicines/fersaday.html


nota kaki: ubat ini saya perlu makan sekarang sebab saya kekurangan ion dalam badan. teringat pesanan en.tunang..buat la medical check up then baru tau punca sakit saya selama ni. thank u Allah. =)

Monday, November 26, 2012

SOAL KAWEN : Part 3 - HIV test & Talasemia (teaser)

salam readers.

hai korang. aku baru balik dari klinik tadi. buat test hiv n talasemia. sakit tahhuu..saya tak suke jarum. tapi dulu saya tak macam ni. emm..pelik plak. tadi waktu nak g drive kete pun dupdapdupdap jantung ni. pegi2 je tak sampai sejam da setel. ahh..mudah rupenye. sakit sikit je. 

nak dijadikan cite punyela aku takut nak kena cucuk, sampai termimpi2 malam tadi buat hiv test.haha. lawak giler. bangun pagi dengan rase kecewanye sebab ini hanya mimpi. realitinya masih belum buat. hukhuk. 

aku da agak. mesti kejap aku kejap saya la aku tulis ni. miahaha. besela..orang tengah blur bru pas kena cucuk. taip punye taip..eh, da nak dekat kul 2 la..alamak. aku kena bersiap balik ni nak jumpe doc jap lg. darah aku ade prob..prob ape??

jeng..jeng..jeng..















to be continued..



okbye!

Monday, November 19, 2012

Braces

salam readers.

hai u ols.!
da makan? da minum? eh, ape yang aku merepek ni. hmm. ntahla. mungkin fikiranku tengah kusut skang. tension. ya, lebih tepat begitu. arini rasa macam nak lempang orang je. grrrr..!! as usual..aku memang takde mood arini. nak tau kenape? hah? xnak tau?? oke2. aku tak cite k. hahaha. nampak sangat otak da mereng. lame2 begini boleh jadi gila.! ish..nauzubillah...

emm..ok2. tak payah nak merepek sangatla baya oiii..okla. da tengok tajuk kat atas kan? kan? so, mesti korang da dapat agak ape yang bakal aku ceritakan dalam entry kali ni. oh ya..ya..saya adela pemakai braces..hah?? ok2. jangan buat muke terkujat sangatla ok..saya ni freshie lagi dalam dunia "gigi besi" ni. eheh. sejak bila?? oh baru setahun jagung. tapi belum setahun la. dan bukan juga jagung. saya adalah manusia biasa yang punya hati dan perasaan. eh..ok2. stop membebel.

mehla aku share camne pengalaman aku pakai braces ni dulu.


ekceli da lame giler kot nak pkai besi ni. tapi baru skang ongkosnya cukup dong..psstt..padahal hutang. eheh.

okla. oleh kerana da lame pasang niat nak pkai braces, aku pun search google cari klinik2 yang menawarkan dengan harga aku mampu milik. eh, kejap saya kejap aku..ahhh..AAK?? adeakukesah?? hehehe. okela..oleh kerana time tu aku praktikal kat meru, klang..so aku pun google la kat area sane. da dapat no fon aku pun call tiap2 klinik ni tnye.

A: "emm..assalamualaikum kak..ni nak tanya lau saya nak pasang braces camne ae?"
N: :waalaikumsalam dik, ok..mula2 adik kena datang cni la untuk proses consultancy, then doc akan periksa gigi adik and decide samada kena cabut atau tak..then baru proceed."
A: "oh, lau cenggitu sabtu ni bleh la saya datang sana? bukak sampai kul bape ye??"
N: "boleh dik..tapi datang sebelum kul 1 ye...sebab ari sabtu half day."
A: "ok kak. bayaran dia macam mane ae??"
N: "kat cni nak pasang braces 4000 dik..tapi lum kire kos cabut, cuci etc.."
A: "ok kak tq."

haa..camtula lebih kurang dialog aku dengan akak klinik gigi tu. ekceli banyak da klinik yang aku call. tapi sumenye kena g weekdays je. so, oleh kerana klinik ni leh pasang wiken.aku pilih jela.dekat pun dekat.

so, on that day. doc periksa gigi aku, consult aku pumpang pumpang..then dia cuci gigi aku.

selang 2 ari aku datang semula untuk cabut 2 batang gigi atas n bawah.
esoknye lagi 2 batang. perghh..azab betul cabut gigi yang sihat ni. mula2 kne cabut 2 seharian aku tak selera makan. bila orang tanya solan aku rase macam nak lempang2 je. sebab sakit giler. bibir rasa macam bengkak kena gigit semut tauuuk..

then next week nye aku pun pasang la besi kat gigi aku ni.
its only take 45minutes untuk pasang besi ni. doc pasang atas bawah terus. ekelee..tak sakit langsung ok.. lagi sakit ko cabut gigi tauuuk..

tapi..tapi..tapi..
pas sejam dua korang akan mula rase sengal2 and rase pelik sebab ade benda dalam mulut kita. nak makan pun slow je. korang kena makan sume makanan yang lembik2 je macam bubur or sup telooo..haha. cite pasal sup teloo ni memang klaka. malam 2 aku g makan ngan tunang aku kat subang perdana, oleh kerana gigi aku masih sakit sengal2 cmtu aku pun order la sup tello...korang tau, boleh mamat yang amek order 2 gelakkan aku?? ape pelik sangat ke order sup teloo..ish..yang tak bleh blah dengan tunang2 aku skali gelakkan aku..ciss..keju betul!!

haha..nasibla ko baya. sape suh nak pakai braces sangat kan?? eheh.
1st week pakai braces memang rasa susah nak berkomunikasi dengan jelas. rase macam ayam cakap ngan itik je bila ko cakap orang langsung tak paham. haha. sebab mulut kita susah nak tutup and airliur bersembur2 time cakap. hahaha. memang lawak. sampaikan aku naek fedap nak cakap ngan orang. so, aku lebih banyak diam dan diam. hehehe.

pas 3-4 minggu korang akan rase oke je. da bese. and bleh bercakap dengan lancar dan jelasnye. eheh. tapi kan..berat badan aku siyes turun mendadak sejak aku pkai besi ni. dalam 6kilo gak la turun. huhu.da la da keding..makin cekeding aku jadinye..hukhuk..

skang da masuk 4bulan aku pakai besi kat gigi ni. da tak rase pape pun. siap leh makan daging agi u ols.! tapi kena kecik2 kan la. huhuhu..memang tak nikmat langsung makan burger pun kne gune sudu. ehehe..

skang ni every months aku kena check up ngan doc gigi aku kat meru. untuk tukar getah yang kaler2 kat gigi ni. tak sabar nak tunggu next month untuk tukar wayar plak. hohoho..
pilihan getah aku semestinye pink n purple. tapi kan korang. bila lame2 pkai kaler getah ni akan bertukar menjadi kaler makanan yang korang makan. hahaha.

oh lupe plak aku nak ceritakan kosnye..

Cuci gigi - RM60
Cabut gigi -  RM55 sebatang
Pasang Braces - RM1500 deposit
Check up - RM200 sebulan

aku kena bayar RM200 tiap2 bulan sampaila cukup RM4000.

yang lagi best. klinik tempat aku buat braces ni tak skema sangat dengan jadual untuk check up. ikut sukati aku je nak datang bila2. janji every month datang. huhu best2..
bayangkan, dalam masa 2minggu je aku leh pasang terus braces ni. tak payah nak appointment sangat. datang terus leh pasang je. tapi pastikan datang awal la sebab klinik ni sentiasa ramai orang ari sabtu.

so, kepada readers kat luar sana yang berminat nak pakai braces ni jangan takut ok. tak sakit pun. siyes. sakit time cabut gigi tu je. tapi sakit giler la. giler pun tak sakit cmni. hehehe..

ok. cekidautttt!

haa..tengok..skang da xle senyum tutup mulut..kena redha je senyum sampai telingee..

Sunday, November 18, 2012

2 months 3 weeks

salam readers

ok. skang aku nak cakap memang aku tengah gelabah ayam skang ni.
sebab pe??? sebabnye tinggal 2 minggu lebih je lagi sebelum wedding aku.
wah. teruja tapi takut mak noks..! opss.! over la ko baya..

ntahla mungkin ni la perasaan sume B2B kot. aku tak tau nape lately aku asyik nanges je.
ari2 ade je bende tak kena. adoila. tension dowww..
camni rupenye rase nak kawen. arghhhh..
makin banyak bende da prepare makin banyak plak lagi rasa yang tak cukup. grrrr

dalam kepale otak ni macam2 plan ade. pk nak beli cincin en.tunang, doorgift, barang hantaran lagi. adoila..adoila..sume ni perlukan duet..duet u know? duet..# pitam#
bestnyela lau duet leh turun dari langit je kan??
ikutkan ati aku nak akad nikah je. pastu kasi orang datang makan bihun goreng letak telor dadar. senang. hehe

tapi tahukah kamu, bila nak kawen ni kemahuan mak kita melebihi kemampuan kita??
ahh..aku tengah merasainye la skang. mak aku nak macam2 tapi dia tak tau ke yang anak dia ni tak mampu hokey..saya ulang..TAK MAMPU..hukhuk..

siyesly, aku tension tahhhuu..tapi nak buat camne..da mak kita kan. kenala jaga ati dia.
tapi aku cakap terus terang.."mak, kangah tak mampu nak buat macam mak nak tu, kalau mak nak, mak sapotla..."
# eh sukati aku je kan suh mak aku sapot??

da nak buat camne kan?? terpakse..
# ampun mak..ya ampun..


nota kaki : jumaat lepas da order kek untuk hantaran, majlis potong kek and..and..and..kek untuk doorgift..order ngan kawan mak je..senang..yeay!

Wednesday, November 7, 2012

SOAL KAWEN : Part 2 - Wedding Checklist

Legal Documents
Kursus Kahwin - saya dah, dia belum
Borang kebenaran nikah - pending             
Test HIV - setel
Jurunikah - da ada tapi belum jumpe

Hantaran Dia Kepada Saya
Toiletries - pending
Bag - pending
Kasut - pending
Jam tangan - pending
Perfume - LOLA
Cakes/Chocolates - pending
Buah - pending
Sireh Junjung - pending
Hantaran Saya Kepada Dia
Kasut - pending
Jam tangan - pending
Toiletries -pending
Perfume - burberry
Chocolate - pending
Buah-buahan - pending
Cakes/Cupcakes - done (booked)
Sireh junjung - yang fake da ready (belum decide)

Hantaran Decoration
Dulang - guna yang tunang dulu je
Alas Dulang - pending
Bunga Dulang - otw DIY bunga crepe
Reben - pending
Tepak sireh/ sirih junjung - pending
Polisterin -Done

Outfit 
Baju Nikah - da tempah
Tudung Nikah - pending
Veil nikah - pending
Kasut nikah - pending
Aksesori Nikah - pending
Baju Resepsi - da tempah
Tudung Resepsi - pending
Veil Resepsi - disediakan oleh CT Butik
Kasut Resepsi - pending
Aksesori Resepsi - disediakan oleh CT Butik
Baju Bertandang -mimie collection
Tudung Bertandang - pending
Veil Bertandang -mimie collection
Kasut bertandang - pending
Aksesori Bertandang - mimie collection

Pelamin
Nikah (Bantal) - disediakan oleh CT Butik
Resepsi - disediakan oleh CT Butik
Bunga Pahar Resepsi - sudah dibeli

MUA
Nikah - by kak su (kakak ipar)
Resepsi - wanie mekap
Bertandang - mimie collection

Official Photographer (OP)
Nikah - kazen en.tunang
Resepsi - kazen en.tunang
Post wedding - kazen en.tunang
Bertandang - kazen en.tunang

Official Videographer (OV)
belum decide, tapi rasenya tiada

Hand Bouquet
Nikah - pending
Sanding - CT Butik
Tandang - pending
Catering
tak perlu, sebab saya duduk kampung je (Pakatan)

Doorgift
Doorgift - sponsored by abang
Goodie bag - done
Doorgift kanak kanak - pending
Bakul doorgift - pending
Doorgift nikah - perlu ke?

Lain-Lain
Pengapit lelaki (bersanding) - pending
Pengapit perempuan (bersanding) - my bff (pka)
Pengapit lelaki (bertandang) - tiada
Pengapit perempuan (bertandang) - tiada
pemberi doorgift (5 orang) - pending
Pengacara majlis - diurus oleh abah
Pembantu Pengacara - diurus oleh abah
Pembaca doa - diurus oleh abah
Jaga P.A system - diurus oleh abah
Runner makanan dan sebagainya - pakatan
Penggubah hantaran- saya sendiri
Flower girls - pending
Pegang duit - diurus oleh abah
Bridesmaid (Bawa dulang) - pending
Guest list - pending
Design - done 
Printing - otw
Letak di facebook/emai - pending (bulan januari)
Post - Bulan disember / januari
Bunting- Tiada
Sampul Setem - bulan disember / januari

Honeymoon
tak decide lagi

Keperluan Lain
Penunjuk Arah jalan - pending
Bunga Manggar/ Payung - pending / CT Butik
Kompang - tiada
Wedding Cake - ordered
Inai - pending
Homestay - booked (bilut)
Guestbook - pending
Guestbook accessories  - pending
Tag Pembantu & Family -pending
Pulut kuning for nikah - pending
Duit untuk jurunikah dan saksi  - pending
Flowergirls flower - pending
Ribbon pin - pending
Text untuk pengacara majlis - diurus oleh abah
Nota tugasan buat pembantu beserta no phone - diurus oleh abah

Bilik Tidur
Katil - pending
Dressing table - pending
Langsir - diurus oleh mak
Cadar - pending
Lampu- done
Kipas/aircond - done
Karpet - done
Pewangi - pending
Bantal hiasan - pending
Hiasan bunga - CT Butik
Almari - pending

copy paste from http://kahwinbetulbetul.blogspot.com/p/checklist-kahwin.html

Monday, November 5, 2012

=(

arghh..!!

seringkali aku tewas
tewas melawan perasaan
benci.!
benci gilerrrr !!

Ya Allah..
tabahkan hatiku.
tingkatkan kesabaranku

sekali lagi
sekali lagi airmata ini jatuh
murahnya.!
argghhh..!

tiada siapa yang memahami
hanya pada Mu aku memohon..

Thursday, November 1, 2012

DIY bunga kertas

1) sediakan gunting, dawai halus dan kertas crepe (tisu pn bole)
2) bahagikan kepada 2 bahagian
3) bahagikan pula kepada 3
4) susun 4 helai kertas yang telah digunting sama saiz
5) lipas seperti kipas
6) ikat dawai ditengah2nya
7) gunting sedikit di setiap sudut
8) kembangkan lipatan tadi seperti di atas
9) kembangkan setiap helai
10) tadaaaaaa..inilah hasilnya..





p/s: boleh dijadikan sebagai hiasan hantaran, bunga telor, bunga tangan etc...

Mudah bukan??

SELAMAT MENCUBA!!

Saturday, October 27, 2012

Pelindungku

Lembut mu tak bererti kau mudah dijual beli
Kau mampu menyaingi lelaki dalam berbakti
Lembut bukan hiasan bukan jua kebanggaan
Tapi kau sayap kiri pada suami yang sejati

Disebalik bersih wajah mu disebalik tabir diri mu
Ada rahsia agung tersembunyi dalam diri
Itulah sekeping hati yang takut pada ilahi
Berpegang pada janji mengabdikan diri

Malu mu mahkota yang tidak perlukan singgahsana
Tapi ia berkuasa menjaga diri dan nama
Tiada siapa yang akan boleh merampasnya
Melainkan kau sendiri yang pergi menyerah diri

Ketegasan mu umpama benteng negara dan agama
Dari dirobohkan dan jua dari dibinasakannya
Wahai puteriku sayang kau bunga terpelihara
Mahligai syurga itulah tempatnya

nota hati: mengharapkan seseorang nyanyikan lagu ni untuk saya.

Wednesday, October 24, 2012

...............

.................

malam2 camni patutnya sume orang tengah sedap tido.
tapi aku? aku still setia depan laptop ni.
berat rasa hati tiba2. tak tau nape.
tadi 2 jam masa aku abeskan tengok "dia".
Ya Allah..ape aku da buat ni??
sepatutnya aku tak perlu buat macam 2 lagi.
tak tau nape. laju je tangan ni tekan keyboard dan taip .......

sekarang aku yang rasa menyesal dan bersalah.
sepatutnya ia tak perlu terjadi.
kenapa aku perlu terus ingat dan mencari..
kadang2 aku rasa bodoh sangat diri ni.
kadang2 aku benci dengan diri sendiri.
kalaula masa boleh diputarkan semula.
sumpah! sumpah aku taknak sume ni jadi..

Ya Allah, Kau tabahkanla hatiku.
kuatkan semangatku..agar aku kekal bersamanya..
lancarkan hari2 mendatang bagi kami..
semoga segala yang dirancang
diredhai-Mu..
satukan hati kami dan jauhkan kami dari godaan syaitan..
jika ini yang terbaek buatku..kau permudahkanla segalanya..

Amin~

Monday, October 8, 2012

SOAL KAWEN : Part 1

preparation:

setakat 8 oktober 2012

tempah baju sanding : DONE!

tempah pelamin : DONE!

tempah jahit baju nikah: DONE!

tempah kad jemputan : DONE!

goodies bag + bunga telor : DONE!

tempah homestay : DONE!

alhamdulillah ya Allah.. :)

Thursday, October 4, 2012

Sayonara SMK Meru






15 days left..
tik tok..tik tok..
tak sabarnya..tapi sedeh plak rasa..
hehehe..

Monday, July 30, 2012

Ramadhan kali ini - 2012

salam readers.

rasenya da bersawang blog aku ni. punyela lame aku tak hapdet. huhu. ni sume disebabkan kebizian yang melampau sejak menjadi pendidik ni. rasenye pose tahun ni paling tak best. sebab aku tercampak kat tempat ni (terpaksa dirahsiakan.ngee). tak tau la kenape aku tak suke sangat tempat ni. langsung takde life dok sini. persekitaran pun kurang menarik. time berbuka pun makan ape yang ade je. leh kire ngan jari kaki je bape kali aku menjejakkan kaki ke bazaar ramadhan tahun ni. hmm. tak syok la. rase macam terkurung pun ade. biarpun da hampir 3bulan kat sini tapi still aku tak enjoy life kat sini. nak kata takde kawan ade je. cume. mungkin suasana kat tempat ni kurang memberangkan kot. (pergh ayat aku. kalah cikgu BM). haha. bila da kebosanan camni mulala aku teringatkan memori silam. time pose kat seri. waa. mizz dat moment so much la.! if i could turn back time T_T   huhuhu. tak baekla baya ko ni. kenala bersyukur kan. Tuhan da tetapkan rezeki setiap dari kita. so, aku kena redha. bila cakap pasal bazaar ofcoz aku rindu sangat time keje kat putrajaya dulu2. bazaar dia besa. macam2 ade. yang penting nasi kerabu kat sane memang superbb!! waa..rindu lagi. hmm. yang paling syok time dok putra, every day kot ade orang nak banje untuk berbuka. memang heaven giler la wa cakap lu. staf2  kat sane memang tak kedekut langsung nak banje adik2 cam kitorang. ade je jemputan berbuka. da 2 makan bukan cikai2. makanan suke super duper best. kawan2 kat sane pun giler kentang. sangat2 syokla kan.

bila tiap kali aku rase macam tak bersyukur camni. aku rase berdosa plak. ish3..Ya Allah, Kau ampunkanla dosa2ku. sesungguhnya aku hanyala manusia kerdil yang tidak pernah lepas dari melakukan dosa. amin~.
lagi satu mungkin aku tak berapa nak enjoy puasa tahun ni sebab aku pakai %^&*%$ kot. so, susah nak makan. hehehe. skang ni kena tahan nafsu makan la. itu takleh makan. ini takleh makan. tengok jela sambil telan airliur. takpe2. aku kena fikir dari sudut positif. leh la aku cepat kurus.hehehe. lagipun tak lame lagi nak kawen. kenala diet siap2. huhu. cakap pasal diet ni tunang akula orang paling susah ati. hehe. sebab ape? sebab aku makin kecik. dia makin kembang (ampunkan saya ye kepada yang berkenaan). dia risau nanti time kawen orang ngata kitorang je. haha. alah. small the matter la 2 kan. ape ade pada rupa. janji ati baek rite? (ceh, ayat nak sedapkan ati je kan?). ala. tak kesah la ape orang nak cakap. yang penting kita hepi and tak kacau idop orang laen. nobody's perfect la..! am i rite??

lagi 2 bulan je lagi aku kena tempuh sume ni. tak sabar rasanya nak balik kampung dok goyang kaki sambil besokan smule badan ni. thehehe.. ;p
semoga aku dapat harungi sume ni dengan tabah dan cekal. semoga satu hari nanti aku menjadi pendidik yang ikhlas melakukan segala tugas demi masa depan anak bangsa. (ececece..geli je baca ayat aku ni kan??).

mungkin tak terlambat lagi untuk aku ucapkan SELAMAT MENJALANI IBADAH PUASA KEPADA SEMUA UMAT ISLAM DI MALAYSIA..!

SEMOGA RAMADHAN KALI INI MEMBERI 1001 KEBERKATAN KEPADA KITA SEMUA.

p/s : jangan lupa tingkatkan ibadah dan kutip pahala banyak2. ^_^

Friday, June 29, 2012

HATI LARA

kadang2 tu kita terpaksa telan sume perasaan sakit hati

kadang2 kita terpaksa butakan mata buat2 tak nampak kesalahan dia

kadang2 aku sendiri give up dengan sikap dia

kadang2 rasa tak nak teruskan langsung pun ada


tapi.....


disebabkan perasaan2 inila yang buat aku sedih


aku tak nak sedih2..


sekarang aku selalu mengalah.

biarlah...



satu masa mungkin dia akan tahu perasaan ini.

selagi aku boleh bertahan..aku tahan..



yang penting. Tuhan selalu ade di sisi hambaNya. ^_^

sekadar gambar hiasan



mood: sedih sangat2 T_T

Friday, June 1, 2012

cikgu? oh. bukan mudah keje ini.!

salam readers.




hmm. da lama saya tak update blog ni kan. da bersawang da. huhu. ekceli takde idea pun nak tulis ape. cume tadi tengah dok buat Rancangan Pelajaran Harian (RPH) terpk nak tulis pasal cikgu.

korang tau tak. bukan senang jadi cikgu ni. siyes! tanggungjawab sangat besa. hati kena ikhlas. sabar kena banyak. dan yang penting jangan cepat mengamuk. uwaa~ sume tu adelah perangai saya. kurang kesabaran itu adalah diri saya. huhu.

kadang2 saya terpk. knape Allah takdirkan saya jadi cikgu. mungkin inila hikmahnya. satu, sebab saya sangat susah bangun pagi. kedua, saya sangat kurang kesabaran dan cepat mara. tak caya tanya mak saya.hehe. ya, mungkin ni la hikmahnya. Allah nak saya blaja bersabar.

okla. jom teruskan kepada tajuk tadi. nape saya rasa jadi cikgu susah? 

mula2 saya masuk kelas, saya diarahkan jaga kelas periksa. dorang ni da form 5 tau. tapi masyaAllah. perangai macam budak2. time exam leh bercakap. bila ditegur, kejap je diam. then bising balik. bila ditinggikan sore. dorang akan jeling kita. percayala. budak2 zaman skang sangat tak boleh dimarah. 

lagi satu, ni hari laen plak, still kena jaga budak2 exam. tau tak, lagi 10minit nak start paper, boleh dorang gaduh and bertumbuk depan saya?? how dare them?? langsung tak hormat saya sebagai cikgu. siap baling kerusi. bila saya sentuh bahu mintak hentikan pergaduhan, boleh dorang tepis tangan saya? time tu Allah je yang tau. rasa macam nak give up pun ade. Ya Allah, karma apekah ini? tapi saya still sabar. saya jerit untuk hentikan pergaduhan dorang. Alhamdulillah. dorang dengar jugak. tapi tak lama. pastu dorang buat balik. Astaghfirullah. time tu saya tawakal je. lau saya ditumbuk time tu pun saya redha. haha. bila ingat balik, rasa nak gelak pun ada. kelakar jugak bila saya cuba tenangkan kedaan sedangkan dalam ati saya debar giler time dorang gaduh tu.

yang tu kes gaduh. ni ade satu lagi. sorang dak kelas form 4 yang saya akan aja nanti. ade sehari tu saya relief kelas dorang. time dok borak2 dengan dak perempuan kelas tu, sorang dak laki ni mintak saya 2hengget. slamber je dia cakap "cikgu, nak 2hengget.!" eeh. kuang aja punya budak..langsung tak hormat kita. dala bila saya tak kasi boleh dia cakap cikgu kedekut. ade aku kesah? hello. lau awak pau saya sorang then saya kasi, pastu mesti budak laen pun akan ikut perangai awak tu. pas dia pau kawan dia. terus dia kuar kelas and g kantin. balik dari kantin dia bawak balik eskem. sambil makan eskem tu sambil dia menunjuk2 kat muka saya. ish, dalam hati memang kuang aja punye budak. saya da nyumpah2 da. dalam ati da terpk, Ya Allah camne la saya nak aja dia nanti lau perangai nya cmni. hmm. saboo jela.

ekceli banyak lagi kejadian2 yang tak best nak ingat pasal perangai budak2 skang ni. tapi ape yang saya dapat simpulkan, budak2 skang ni takle nak mara sangat. nanti dorang benci and tak suka kat kita. kena layan cara dorang tapi pastikan dorang tak pijak kepala la. saya harap sangat nanti anak2 murid saya atleast hormat saya sebagai guru dorang. semoga Allah permudahkan segala2nya. amin~

hope reader2 sume pun tolong doakan saya dalam menabur bakti demi masa depan anak2 bangsa. saya harap dan doakan mereka menjadi orang berguna suatu hari nanti.

Wednesday, April 18, 2012

kini bukan lagi rahsia..

salam readers..

hukhuk..di sini ingin aku umumkan satu berita sedih..
emm.




emm..



emm..




rahsia yang ku pendam sebelum ni..kini bukan lagi rahsia..




hanya disebabkan beberapa kepingan gambar.





oh tidak.!



kerana seorang budak. eh wanita. eh perempuan..


sebab dia upload gambar itu di Muka Buku..


adeh.!!


sabooo ajela~




bahan bukti. erkk *pitampatplohpatsaat*


dan oleh kerana itu.
aku mengadu pada en.tunang.


melepaskan rasa tidak puas hatiku.
lantas en.tunang bertanya..
"apa masalahnya kalau semua orang tau?"


terdiam aku tidak terkata

lantas berfikir sejenak..

"aah, ade betulnya. apa masalahnya? aku bukan buat jenayah"


dan kini..


aku redha..


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...