Thursday, January 31, 2013

Resepi Cream Puff yang...

bahan-bahannya:

1/2 cawan buttercup
1 cawan air
1 cawan tepung gandum (telah diayak)
secubit garam
3 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla

cara membuat:

masukkan buttercup dan air ke dalam kuali dan panaskan sehingga butter cair. kemudian masukkan tepung. kacau sampai jadi doh.

pastu masukkan telur dan esen vanilla. kacau sampai jadi camni la lebih kurang..

then masukkan dalam acuan cmni. sebab aku malas nak gune tangan. thehehe

selepas dibakar inila hasilnya..

cara buat sos kastard:

2 sudu besar tepung kastard
2 sudu besar tepung jagung
1 1/2 cawan fresh milk
2 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla
4 sudu besar gula

cara buat:

campak je sume bahan di atas di dalam kuali da jangan berhenti kacau. lau tak dia akan jadi beku.

macam aku buat ni da beku sket. so sumbat jela tengah2 puff tadi..

oleh kerana kurang manis..aku ayat gula ising atas dia.


p/s: sebenarnya tak berapa jadi cream puff aku sebab tak rangup. makan 3-4 bijik da muak. hukhuk..

selamat mencuba!

Tuesday, January 15, 2013

Soal Kawen Part ?? | Cokelat Sponsor

jeng..jeng..jeng..

ade orang cakap..rezeki nak kawen ni murah..so, alhamdulillah..maksu saya nak sponsor saya 200 bijik cekelat..special for special guest..eheheheee..

thanks maksu..cantek sangat! >_<

alhamdulillah di atas kurniaan Mu Ya Allah..

okbye!

Soal Kawen Part ?? | Props photography

salam readers.

hai..hai..hai..

its only 3 weeks and 3 days left...

dup dap..dup dap..dup dap...alahai..cepatla plak rase masa berlalu..
huhu..hopefully sume nye berjalan seperti yang dirancang. amin.

okla. aku just nak share ni..yang kat bawah ni..saje je menggedik..takde keghoje..
(psst..padahal banyak kot keje tak setel lagi..theeheheee.) <------ dalam="dalam" iman...="iman..." p="p" senyum="senyum">
yg ni aku taip and print..then liminate..

so..igt nak letak skali ngan sudut guestbook nanti..

frame

model : otex

ekceli, tak penah terlintas pun nak buat mende alah ni. tapi bila da dok google itu ini terjumpe la plak blog yang citer pasal ni. tengok gambar dia pun macam syok je. tu yang tibe2 datang idea nak buat jugak. huhu. gedik!! >_<


okbye!

Sunday, January 13, 2013

:)


Ya Allah,
Kau permudahkanlah segala urusan kami..
amin...

Friday, January 11, 2013

hari2 menyedihkan T_T

hmm..
ntahla..
lately selalu kena mara..dengan mak..dengan dia..
hmm..
stres kot..
aku? tak stres ke? tak fikir perasaan aku ke?
nape sume orang asyik nak lepaskan tension kat aku?
tiap2 malam sebelum tido memang wajib mata ni keluarkan air..
pastu bangun pagi esok bengkak..

tak tau la sampai bila akan camni..
Ya Allah..T_T

soal kawen part ?? | DIY veil

salam readers.

ini hasil DIY veil saya.
kos kurang dari RM50.

sori..gambar tak clear..hp cikai je..hee

details

Soal Kawen Part?? | Goodies bag

salam.
hai B2B kat luar sane..cmne preparation? aku alhamdulillah..makin banyak yang setel. hal dokumen sume da setel. tinggal nak amek gambar pasport je lagi. perlu diingatkan k. pengantin lelaki perlu sediakan gambar pasport bersongkok..huhu.

okla.skng ni aku nak cite pasal goodies bag.besela kan, sume orang nak persediaan kawen dorang perfect tul tak? macam aku. tapi besenye pompuan je yang pk cmni. kaum laki sempoi je. janji ade..huhu..

oleh kerana aku sangat mementingkan penjimatan dan kecantikan. jadi aku telah buat seniri je goodies bag. tapi paper bag aku beli la. aku beli dengan harga 30sen/pcs kat nilai. and ofcozla kaler pink u ols..ahaha..# tetibe rase macam obses pink  lak skang ni..hewhew..

k la..meh aku nak cite. macam yang aku cite sebelum ni. tag kawen aku, aku buat seniri and print kat umah je. pastu aku just beli doily paper kat kedai kek. dalam sepeket leh dapat 100++ dengan harga RM3.

tag yang telah di print

after siap gunting

after tampal atas doily paper

and..hasilnyaaa..

sangat menjimatkan oke.!

selamat mencuba!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...