Thursday, January 31, 2013

Resepi Cream Puff yang...

bahan-bahannya:

1/2 cawan buttercup
1 cawan air
1 cawan tepung gandum (telah diayak)
secubit garam
3 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla

cara membuat:

masukkan buttercup dan air ke dalam kuali dan panaskan sehingga butter cair. kemudian masukkan tepung. kacau sampai jadi doh.

pastu masukkan telur dan esen vanilla. kacau sampai jadi camni la lebih kurang..

then masukkan dalam acuan cmni. sebab aku malas nak gune tangan. thehehe

selepas dibakar inila hasilnya..

cara buat sos kastard:

2 sudu besar tepung kastard
2 sudu besar tepung jagung
1 1/2 cawan fresh milk
2 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla
4 sudu besar gula

cara buat:

campak je sume bahan di atas di dalam kuali da jangan berhenti kacau. lau tak dia akan jadi beku.

macam aku buat ni da beku sket. so sumbat jela tengah2 puff tadi..

oleh kerana kurang manis..aku ayat gula ising atas dia.


p/s: sebenarnya tak berapa jadi cream puff aku sebab tak rangup. makan 3-4 bijik da muak. hukhuk..

selamat mencuba!

Tuesday, January 15, 2013

Soal Kawen Part ?? | Cokelat Sponsor

jeng..jeng..jeng..

ade orang cakap..rezeki nak kawen ni murah..so, alhamdulillah..maksu saya nak sponsor saya 200 bijik cekelat..special for special guest..eheheheee..

thanks maksu..cantek sangat! >_<

alhamdulillah di atas kurniaan Mu Ya Allah..

okbye!

Soal Kawen Part ?? | Props photography

salam readers.

hai..hai..hai..

its only 3 weeks and 3 days left...

dup dap..dup dap..dup dap...alahai..cepatla plak rase masa berlalu..
huhu..hopefully sume nye berjalan seperti yang dirancang. amin.

okla. aku just nak share ni..yang kat bawah ni..saje je menggedik..takde keghoje..
(psst..padahal banyak kot keje tak setel lagi..theeheheee.) <------ dalam="dalam" iman...="iman..." p="p" senyum="senyum">
yg ni aku taip and print..then liminate..

so..igt nak letak skali ngan sudut guestbook nanti..

frame

model : otex

ekceli, tak penah terlintas pun nak buat mende alah ni. tapi bila da dok google itu ini terjumpe la plak blog yang citer pasal ni. tengok gambar dia pun macam syok je. tu yang tibe2 datang idea nak buat jugak. huhu. gedik!! >_<


okbye!

Sunday, January 13, 2013

:)


Ya Allah,
Kau permudahkanlah segala urusan kami..
amin...

Friday, January 11, 2013

hari2 menyedihkan T_T

hmm..
ntahla..
lately selalu kena mara..dengan mak..dengan dia..
hmm..
stres kot..
aku? tak stres ke? tak fikir perasaan aku ke?
nape sume orang asyik nak lepaskan tension kat aku?
tiap2 malam sebelum tido memang wajib mata ni keluarkan air..
pastu bangun pagi esok bengkak..

tak tau la sampai bila akan camni..
Ya Allah..T_T

soal kawen part ?? | DIY veil

salam readers.

ini hasil DIY veil saya.
kos kurang dari RM50.

sori..gambar tak clear..hp cikai je..hee

details

Soal Kawen Part?? | Goodies bag

salam.
hai B2B kat luar sane..cmne preparation? aku alhamdulillah..makin banyak yang setel. hal dokumen sume da setel. tinggal nak amek gambar pasport je lagi. perlu diingatkan k. pengantin lelaki perlu sediakan gambar pasport bersongkok..huhu.

okla.skng ni aku nak cite pasal goodies bag.besela kan, sume orang nak persediaan kawen dorang perfect tul tak? macam aku. tapi besenye pompuan je yang pk cmni. kaum laki sempoi je. janji ade..huhu..

oleh kerana aku sangat mementingkan penjimatan dan kecantikan. jadi aku telah buat seniri je goodies bag. tapi paper bag aku beli la. aku beli dengan harga 30sen/pcs kat nilai. and ofcozla kaler pink u ols..ahaha..# tetibe rase macam obses pink  lak skang ni..hewhew..

k la..meh aku nak cite. macam yang aku cite sebelum ni. tag kawen aku, aku buat seniri and print kat umah je. pastu aku just beli doily paper kat kedai kek. dalam sepeket leh dapat 100++ dengan harga RM3.

tag yang telah di print

after siap gunting

after tampal atas doily paper

and..hasilnyaaa..

sangat menjimatkan oke.!

selamat mencuba!

Wednesday, January 9, 2013

Giler Sopink ON9

salam readers.

korang tau tak aku tengah menyesal skang ni?
nak tau sebab pe?
sebabnye......

dari Urban Wardrobe
haaa...aku da terbeli lagi baju on9 kat atas ni..dari Urban Wardrobe..niat ati nak jimat...uwaa..uwaaa..
kenapela iman aku ni rapuh sangat....uwaa..uwaaa...# sambung nanges T_T

Saturday, January 5, 2013

Simptom2 B2B

salam readers.

hai..hai..hai..
lamenye la aku tak update blog. hmm..bz manjang..almaklumla..tarikh da nak dekat kan. huhu. skang ni takdela bedebar sangat lagi. nanti da tinggal 2 minggu mesti nak tido pun pk camne la majlis tu nanti. huhuhu.stres btul nak kawen ni. macam2 hal. nak kena plan ni la. tu la. nak kena sedia dokumen bla bla bla lagi. wah..camni rupenye nak jadi "RAJA SEHARI". pergh..skang aku paham betapa peningnye nak prepare sume bende ni. nak2 plak sume plan aku kena pk seniri...aaaaaaaa..stress dow..adek bradek 3orang je. abang aku memang tak la kan nak kasi idea bagai. adik aku plak tengah study kat UUM. hmm. sume bende aku nak kena set up seniri ngan mak aku. yang lebih memeningkan aku bila mak aku nak camtu la camni la..hadoilaaaa..pening kepala dibuatnye..hmm..maybe sebab aku anak perempuan sulung kot. sebab tu mak aku over sket kot. huhu. tension tau..tensionnnn..bleh dikatakan hari2 aku gado ngan mak aku sebab aku ni punyela nak jimat..mak aku plak macam2 dia nak beli. yela..even duet dia pun..aku tetap nak dia jimat. sebab aku tau mak aku ni boros orangnye. dats y la...hmm..tapi dia plak tak paham niat suci aku tu..hukhuk.. T_T

aku kalau bleh memang nak jimat giler2. walaupun ade orang nak sponsor bagi aku biarla sederhana je. sebab yang penting berkat. btul tak? tapi 2la..bile kehendak mak kita 2 melebihi  kemampuan kita memang stress la kita. nak2 orang yang tanam anggur cam aku ni. haa..2la..yang hang gatai sangat nak benikah 2 apehai? padan muka hang! haip..!! aku jugak yang kena balik..hukhuk..apekan daya..

nila serba sedikit simptom yang aku dapat kesan ke atas diri aku semenjak nak jadi pengantin ni:

1) kedekut / berkire - lau bleh, seposen pun berkire weh. giler. duet sangatla bernilai skang ni. sume kne bayar gune duet weh. nak kencing pun kena caj 3posen. huhu..lau bleh sume bende aku nak DIY je. haha. kedekut tak aku??

2) cepat stress/ sakit kepala - tak tau la knape lately memang cepat betul aku stress and emo. tengok orang nanges pun aku bleh nanges even aku tak kenal pun sape. hahaha. kronikkan. lagi satu, lau tunang aku tinggi sore sket aku da tacing giler3. kompem nanges sebelum tdo. pastu bangun pagi esok mata bengkak mcam kena sengat tebuan. huhuhu..sakit kepala pun sllu datang skang ni. hadoilaaa..

3) serabut - siyesly, bila makin dekat dengan tarikh ni, aku rase semakin serabot sebab takde orang nak tolong aku. adik kat uum. abang plak keje kat somban. hmm..sume bende aku buat seniri. aku google seniri dalam tenet. banyak bende aku pk dalam kepalotak aku ni. huhu. kadang2 bende kecik je jadi beso sebab asyik pk je. huhu.dengan demand mak aku lagi.hah..mane tak serabot beb..

4) meng "DIY" - yeah..ni satu lagi simptom terbaru yang aku jumpe dalam idop aku sebelum jadi pengantin ni. sume bende aku nak DIY seniri. sebab pantang aku on9 mesti aku google and baca blog B2B yang laen. and dari situ terus dapat idea nak buat tu la ni la..huhu. tapi bagus jugak tau. atleast skang baru aku tau yang aku ni berseni jugak..haha..

5) meng "YOUTUBE" - haa..ni lagi satu, skang ni aku suke sangat bukak youtube and tengok video resepsi pengantin. hahaha..da macam jadi kegilaan plak skang ni. hari2 mesti dok senyum sorang2 sambil tonton video orang kawen..huhuhu..aura nak jadi bini orang tu da meresap kat dalam diri aku ni kot..huhuhu..

2je la kot buat masa ni. nanti aku update lagi. projek DIY veil aku da 95% siap. huhu..tak sabar nak update.

okbye!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...