Thursday, November 29, 2012

Perasaan membuak-buak

salam readers.

haish..sejak nak jadi pengantin ni..macam2 bende aku rase nak buat seniri je. aritu aku da buat bunga kertas untuk hantaran. skang ni aku tengah membuak-buak nak buat veil seniri. setelah digoogle n search padahal senang je buat veil ni. aku tak paham betul kenapa orang leh jual veil beratus2 hengget. oleh kerana aku skang ni jadi sorang yang sangat2 kedekut. so aku decide nak buat seniri je veil. eheh. barang2 tak cukup lagi. nanti da cukup aku hapdate oke! korang tunggu ye..psst..lau aku tak hapdate2 tu paham2 seniri la ae..
# hot2 chicken shit..ahaks!!

nota kaki: ee..tak sabarnye nak tengok hasil kerja seniri.

Wednesday, November 28, 2012

Resepi : Puding Roti & Sos Kastard

salam readers.

aku ni tak pandai masak. lau masak pun yang simple2 je. sebab malas nak sedia bahan bagai..hoho. lagi satu sifat tersembunyi aku adelah malas. so, oleh kerana malas, aku pun nak buat sumthing yg simple2 jela macam puding roti ni. yela..sket2 da kena belaja buat sume ni..tak lame lagi da nak kawen baya oiiii..eheh. okela..cekidaud.!!

bahan-bahan yang diperlukan:

untuk puding:

- 10 keping roti gardenia (bukan ponn bolee)
- sedikit marjerin untuk disapu pada roti
- 2 sudu besar buttercup
- 1 sudu teh esen vanilla
- 3 biji telur
- 4 sudu besar gula
- 1 sudu besar tepung jagung
- 300ml susu segar (cap ape2 pun bolee)
- sekotak kecil kismis

cara membuatnya:

1) sapukan marjerin pada roti depan dan belakang dan campakkan kedalam loyang.

roti yang telah disapu marjerin

2) pukul telur, esen vanilla, tepung jagung dan gula sehingga sebati.

3) masukkan buttercup yang telah dicairkan di atas kuali dan pukul sebati dan curah ke dalam loyang.

4) sukat susu segar 300ml dan curah ke dalam loyang.

5) taburkan kismis di atas roti tersebut.biarkan roti terendam selama 30minit di dalam loyang untuk melembutkan tekstur..eh..apekah?? bedal la labuuu.

sebelum bakar

6) ok, boleh la bakar di dalam oven sampai ia masak. (pandai2la korang)

da siap bakar


sos kastard:

- 1 tin susu cair
- 2 sudu besar tepung kastard
- 2 sudu besar gula
- 1 sudu teh esen vanilla

cara buat:

1) masukkan kesemua bahan tadi ke dalam kuali dan kacau sehingga masak. pastikan api sederhana dan bila sudah masak boleh disimpan di dalam peti untuk disejukkan.

# makan sejuk baru syiokk..

sos kastard

da masak sume leh la dihidangkan untuk seisi keluarga..

ni 1st time aku buat..so, inila hasilnya..tadaaaaaa...

ready to eat..nyum2..

nota kaki: sesuai dihidangkan pada waktu petang sambil ditiup angin sepoi2 bahasa (lau korang minum kat luar la). walaupun ni 1st try, xsampai 10 minit tinggal suku loyang je oke.! ahaks..sedap lattewww...

nape loyang tu bertukar?? haha..sebab tibe2 saya rasa macam terlalu besar saiznye..

selamat mencuba!

okbye!

Tuesday, November 27, 2012

SOAL KAWEN: Part 3.5 - Surat cinta dari PPP

salam readers

hai3..

tadi aku da buat teaser untuk soal kawen part 3 rite?. so, ini sambungannya. walaupun aku feeling2 sorang2 macam la ade orang nak baca blog aku..tapi aku tetap bersemangat waja nak tulis jugak. ahaks.! AAK??

haa..meh aku cite pengalaman aku g buat hiv test n talasemia tadi. lokasi kejadian adalah di kampungku sahaja iaitu Klinik Kesihatan Lurah Bilut, macam tak caye aku kat kampung aku pun leh buat hiv test. haha..bagus2. maju2 lurah bilut. aku terus redah je sebab MA kat situ cakap tak payah set appointment. leh datang bile2 masa janji weekdays n opis hour.

muke eksaited nak buat test. padahal..cuak giler

aku ni punyela cuak nak ghiv test sampai termimpi2 da buat hiv test semalam. thehehee..semangat nak kawen ke hape nih?? ngeee.. ekceli aku tak leh nak tdo semalam sebab tunang aku cite kena amek darah yang banyak untuk ujian talasemia. dala dia amek kat lengan plak tu. adoila.aku memang terus jadi lemah longlai la lau kena cucuk kat situ. emm..emm..dan akibatnya sampai terbawa2 dalam mimpi.

dalam kul 1015pagi aku gerak ke klinik yang hanya amek masa 3 minit je dari umah aku. ni pun naek ketela. lau ko jalan kaki lame sket la. theheee. sampai2 terus daftar n dia akan bagi satu borang ni untuk diisi oleh bakal pengantin macam aku.

nila ghopenye. yg ni salinan. yg ori abg PPP tu amek.

pas isi borang sume aku pun g kaunter smule untuk bayar RM1 kepada abang kaunter itu. eh, sukati ko je kan baya kasi nama orang gitu..kihkih..da setel borang terus masuk bilik No.1 di mana abang PPP yang ensem tengah menunggu dengan senyuman..auww..cair okeh..theheee. pastu dia amek borang kat atas ni dengan borang kebenaran ujian saringan HIV yang aku amek dari Pejabat Agama Bentong. yang tak boleh blah tu, dia siap2 da tick kat "NON_REACTIVE" padahal dia belum pun jalankan ujian ke atas aku. eh, terskema pulekk..ehee. pastu dia cucuk coet je kat ujung jari aku n gune la alat untuk tengok darah aku ok ke tidak. alhamdulillah..clean..eheh :)


darah saya. ee..tak senonoh nau ko ni baya.

tak sampai 10 minit da setel hiv test aku. aku pun tnye dia," da ke? setel??" lalu dia pun dengan machonye menjawab sambil mengangguk "siap". aku pun keluar dengan muke blur sambil pergi kepada ibuku. ibuku pun dengan muke terkejut "ba rho wau khof"  pun bertanya eh kejapnye??. aku dengan pantasnye pergi menuju ke nurse di tepi meja untuk bertanye tentang ujian talasemia. " akak, tak payah buat test talasemia ke kak?". akak itu pn dengan muke blur2.."la, nak buat nape tak cakap tadi"..dia pun kasi borang ujian talasemia n suh aku g makmal untuk buat ujian. dalam 10 minit je da dapat result. uiihh..memang pantas dan tuntas. aku CLEAN dari talasemia tapi...darah aku didapati kurang ion. so, akak makmal 2 suh aku datang smule petang kul 2 untuk jumpe doktor.



keputusan ujian talasemia saya, CLEAN tapi..

dalam kul 230 aku sampai kat klinik tu. tunggu punye tunggu punye tunggu. upenye doktor tak datang. nasib baek abang PPP 2 entertain aku n cakap dengan doc masalah aku. doc suggest kan aku amek ubat iron tablets and makan banyak bayam n zat besi laen. sebelum tu aku sempat berborak dengan doc dalam tepon. hebat bukan?? thehehee. doc tanya aku ade pening2 tak? ade rase letih2 tak? and selalu tak rase berdebar2?? YES, sume pertanyaan itu aku jawab dengan jawapan ya. memang aku selalu rase sume ni. hmm.. tak sangka aku upenye kurang ion dalam darah.

result hiv yang telah di "SEAL"

patutla lately aku selalu rase macam nak pitam. upenye memang aku ade sakit 2. ish3..nasib baek buat check up..lau tak sampai suda tak tau. huhuhu. abang PPP tu cakap darah putih n darah merah aku tak balance. huhuhu. jadi aku kena amek ubat ni.

1 kali makan 1 hari

dan tak pasal2 jugak aku dapat surat cinta dari abang PPP tu untuk next meeting.

   
jumpe lagi 11/12/12 ni ye abang PPP

nota kaki: yeay! setel lagi satu hal. semoga dipermudahkan segalanye.. amin. :)

psst..aku buat ujian hiv takde plak kena soal macam tunang aku kena dengan klinik kat kuantan. hehehe.

Fersaday (ferrous fumarate)

How does it work?

Fersaday tablets contain the active ingredient ferrous fumarate, which is a form of iron.
Iron plays a vital role in production of haemoglobin, which is the oxygen-transporting substance found in red blood cells. If the diet does not contain enough iron, the body cannot make enough new red blood cells. This results in iron deficiency anaemia, with symptoms such as tiredness, palpitations, shortness of breath, dizziness and fainting.
To treat iron deficiency anaemia, iron supplements such as this one are needed. The increased iron intake allows the body to increase its production of red blood cells.
The absorption of iron from the gut is decreased if it is taken at the same time as coffee, tea, eggs or milk. Its absorption is enhanced if it is taken at the same time as foods or supplements containing vitamin C (ascorbic acid).

What is it used for?

How do I take it?

  • One Fersaday tablet should be taken once a day to prevent iron deficiency anaemia.
  • To treat iron deficiency anaemia one Fersaday tablet should be taken twice a day, or as directed by your doctor.
  • The medicine should be taken before food on an empty stomach. However, if the tablets upset your stomach, then you may take them with or after food.
  • The absorption of iron may be reduced by tea, coffee, eggs and milk. You should avoid consuming these at the same time as taking Fersaday tablets.

Warning!

  • This medicine may discolour the stools black or darker than usual. This is normal and not harmful.
  • This medicine contains iron and so should be kept well out of the sight and reach of children, as iron overdose can be fatal in children.

Not to be used in

  • People with anaemia due to vitamin B12 deficiency (pernicious anaemia).
  • People with anaemia due to folic acid deficiency.
  • Genetic disease resulting in too much iron storage in the tissues (haemochromatosis).
  • People with a disorder that affects storage of iron in the body (haemosiderosis).
  • People with a condition where there is sudden loss of haemoglobin (oxygen carrying protein in the blood) in the urine at night (paroxysmal nocturnal haemoglobinuria).
  • People with other disorders involving haemoglobin, such as sickle cell anaemia or thalassaemia.
  • People receiving repeated blood transfusions.
  • People with an active peptic ulcer.
  • Inflammatory bowel disease such as ulcerative colitis or Crohn's disease.
  • Children under 12 years of age. Other brands of iron are available for treating iron deficiency in children.
This medicine should not be used if you are allergic to any of its ingredients. Please inform your doctor or pharmacist if you have previously experienced such an allergy.
If you feel you have experienced an allergic reaction, stop using this medicine and inform your doctor or pharmacist immediately.

Pregnancy and breastfeeding

Certain medicines should not be used during pregnancy or breastfeeding. However, other medicines may be safely used in pregnancy or breastfeeding providing the benefits to the mother outweigh the risks to the unborn baby. Always inform your doctor if you are pregnant or planning a pregnancy, before using any medicine.
  • This medicine is safe to take during pregnancy. However, you should check with your doctor or midwife if it is necessary for you to take an iron supplement during your pregnancy. Not all pregnant women need to take supplements; you may be getting enough nutrients from your diet.
  • There are no known harmful effects when this medicine is used by breastfeeding mothers.

Side effects

Medicines and their possible side effects can affect individual people in different ways. The following are some of the side effects that are known to be associated with this medicine. Just because a side effect is stated here, it does not mean that all people using this medicine will experience that or any side effect.
  • Abdominal pain.
  • Constipation.
  • Diarrhoea.
  • Nausea and vomiting.
  • Loss of appetite.
  • Darkening of stools.
If you get an upset stomach after taking these tablets on an empty stomach this may be helped by taking the tablets with food.
The side effects listed above may not include all of the side effects reported by the medicine's manufacturer.
For more information about any other possible risks associated with this medicine, please read the information provided with the medicine or consult your doctor or pharmacist.

How can this medicine affect other medicines?

It is important to tell your doctor what medicines you are taking, including those bought without a prescription and herbal medicines, before you start treatment with this medicine. Similarly, check with your doctor or pharmacist before taking any new medicines while taking this one, to make sure that the combination is safe.
Iron supplements can affect the absorption of a number of medicines from the gut, which can make these medicines less effective. For this reason, it is recommended that iron supplements are taken at least two hours before or two hours after other medicines, in order to minimise this effect. The medicines for which this is most important are listed below:
  • bisphosphonates, eg alendronate
  • eltrombopag
  • entacapone
  • levodopa
  • levothyroxine
  • methyldopa (iron tablets may also reduce the blood pressure lowering effect of methyldopa)
  • penicillamine
  • quinolone-type antibiotics, eg ciprofloxacin, norfloxacin, ofloxacin, levofloxacin
  • tetracycline-type antibiotics, eg oxytetracycline, doxycycline, minocycline, tetracycline (these antibiotics also reduce the absorption of the iron supplements from the gut).
Zinc and calcium supplements reduce the absorption of iron supplements. Separate the medicines by at least two hours.
Antacids for heartburn or indigestion, such as magnesium carbonate, magnesium hydroxide, aluminium hydroxide and calcium carbonate may decrease the absorption of iron from the gut and thereby make the supplements less effective. Separate the medicines by at least two hours.
Trientene, used to treat Wilson's disease, also reduces the absorption of iron supplements from the gut, making them less effective unless the doses are separated by at least two hours.
Milk, milk-containing products, tea, coffee and eggs, may decrease iron absorption from the gut, while vitamin C (ascorbic acid) increases it.

sumber :  http://www.netdoctor.co.uk/diet-and-nutrition/medicines/fersaday.html


nota kaki: ubat ini saya perlu makan sekarang sebab saya kekurangan ion dalam badan. teringat pesanan en.tunang..buat la medical check up then baru tau punca sakit saya selama ni. thank u Allah. =)

Monday, November 26, 2012

SOAL KAWEN : Part 3 - HIV test & Talasemia (teaser)

salam readers.

hai korang. aku baru balik dari klinik tadi. buat test hiv n talasemia. sakit tahhuu..saya tak suke jarum. tapi dulu saya tak macam ni. emm..pelik plak. tadi waktu nak g drive kete pun dupdapdupdap jantung ni. pegi2 je tak sampai sejam da setel. ahh..mudah rupenye. sakit sikit je. 

nak dijadikan cite punyela aku takut nak kena cucuk, sampai termimpi2 malam tadi buat hiv test.haha. lawak giler. bangun pagi dengan rase kecewanye sebab ini hanya mimpi. realitinya masih belum buat. hukhuk. 

aku da agak. mesti kejap aku kejap saya la aku tulis ni. miahaha. besela..orang tengah blur bru pas kena cucuk. taip punye taip..eh, da nak dekat kul 2 la..alamak. aku kena bersiap balik ni nak jumpe doc jap lg. darah aku ade prob..prob ape??

jeng..jeng..jeng..















to be continued..



okbye!

Monday, November 19, 2012

Braces

salam readers.

hai u ols.!
da makan? da minum? eh, ape yang aku merepek ni. hmm. ntahla. mungkin fikiranku tengah kusut skang. tension. ya, lebih tepat begitu. arini rasa macam nak lempang orang je. grrrr..!! as usual..aku memang takde mood arini. nak tau kenape? hah? xnak tau?? oke2. aku tak cite k. hahaha. nampak sangat otak da mereng. lame2 begini boleh jadi gila.! ish..nauzubillah...

emm..ok2. tak payah nak merepek sangatla baya oiii..okla. da tengok tajuk kat atas kan? kan? so, mesti korang da dapat agak ape yang bakal aku ceritakan dalam entry kali ni. oh ya..ya..saya adela pemakai braces..hah?? ok2. jangan buat muke terkujat sangatla ok..saya ni freshie lagi dalam dunia "gigi besi" ni. eheh. sejak bila?? oh baru setahun jagung. tapi belum setahun la. dan bukan juga jagung. saya adalah manusia biasa yang punya hati dan perasaan. eh..ok2. stop membebel.

mehla aku share camne pengalaman aku pakai braces ni dulu.


ekceli da lame giler kot nak pkai besi ni. tapi baru skang ongkosnya cukup dong..psstt..padahal hutang. eheh.

okla. oleh kerana da lame pasang niat nak pkai braces, aku pun search google cari klinik2 yang menawarkan dengan harga aku mampu milik. eh, kejap saya kejap aku..ahhh..AAK?? adeakukesah?? hehehe. okela..oleh kerana time tu aku praktikal kat meru, klang..so aku pun google la kat area sane. da dapat no fon aku pun call tiap2 klinik ni tnye.

A: "emm..assalamualaikum kak..ni nak tanya lau saya nak pasang braces camne ae?"
N: :waalaikumsalam dik, ok..mula2 adik kena datang cni la untuk proses consultancy, then doc akan periksa gigi adik and decide samada kena cabut atau tak..then baru proceed."
A: "oh, lau cenggitu sabtu ni bleh la saya datang sana? bukak sampai kul bape ye??"
N: "boleh dik..tapi datang sebelum kul 1 ye...sebab ari sabtu half day."
A: "ok kak. bayaran dia macam mane ae??"
N: "kat cni nak pasang braces 4000 dik..tapi lum kire kos cabut, cuci etc.."
A: "ok kak tq."

haa..camtula lebih kurang dialog aku dengan akak klinik gigi tu. ekceli banyak da klinik yang aku call. tapi sumenye kena g weekdays je. so, oleh kerana klinik ni leh pasang wiken.aku pilih jela.dekat pun dekat.

so, on that day. doc periksa gigi aku, consult aku pumpang pumpang..then dia cuci gigi aku.

selang 2 ari aku datang semula untuk cabut 2 batang gigi atas n bawah.
esoknye lagi 2 batang. perghh..azab betul cabut gigi yang sihat ni. mula2 kne cabut 2 seharian aku tak selera makan. bila orang tanya solan aku rase macam nak lempang2 je. sebab sakit giler. bibir rasa macam bengkak kena gigit semut tauuuk..

then next week nye aku pun pasang la besi kat gigi aku ni.
its only take 45minutes untuk pasang besi ni. doc pasang atas bawah terus. ekelee..tak sakit langsung ok.. lagi sakit ko cabut gigi tauuuk..

tapi..tapi..tapi..
pas sejam dua korang akan mula rase sengal2 and rase pelik sebab ade benda dalam mulut kita. nak makan pun slow je. korang kena makan sume makanan yang lembik2 je macam bubur or sup telooo..haha. cite pasal sup teloo ni memang klaka. malam 2 aku g makan ngan tunang aku kat subang perdana, oleh kerana gigi aku masih sakit sengal2 cmtu aku pun order la sup tello...korang tau, boleh mamat yang amek order 2 gelakkan aku?? ape pelik sangat ke order sup teloo..ish..yang tak bleh blah dengan tunang2 aku skali gelakkan aku..ciss..keju betul!!

haha..nasibla ko baya. sape suh nak pakai braces sangat kan?? eheh.
1st week pakai braces memang rasa susah nak berkomunikasi dengan jelas. rase macam ayam cakap ngan itik je bila ko cakap orang langsung tak paham. haha. sebab mulut kita susah nak tutup and airliur bersembur2 time cakap. hahaha. memang lawak. sampaikan aku naek fedap nak cakap ngan orang. so, aku lebih banyak diam dan diam. hehehe.

pas 3-4 minggu korang akan rase oke je. da bese. and bleh bercakap dengan lancar dan jelasnye. eheh. tapi kan..berat badan aku siyes turun mendadak sejak aku pkai besi ni. dalam 6kilo gak la turun. huhu.da la da keding..makin cekeding aku jadinye..hukhuk..

skang da masuk 4bulan aku pakai besi kat gigi ni. da tak rase pape pun. siap leh makan daging agi u ols.! tapi kena kecik2 kan la. huhuhu..memang tak nikmat langsung makan burger pun kne gune sudu. ehehe..

skang ni every months aku kena check up ngan doc gigi aku kat meru. untuk tukar getah yang kaler2 kat gigi ni. tak sabar nak tunggu next month untuk tukar wayar plak. hohoho..
pilihan getah aku semestinye pink n purple. tapi kan korang. bila lame2 pkai kaler getah ni akan bertukar menjadi kaler makanan yang korang makan. hahaha.

oh lupe plak aku nak ceritakan kosnye..

Cuci gigi - RM60
Cabut gigi -  RM55 sebatang
Pasang Braces - RM1500 deposit
Check up - RM200 sebulan

aku kena bayar RM200 tiap2 bulan sampaila cukup RM4000.

yang lagi best. klinik tempat aku buat braces ni tak skema sangat dengan jadual untuk check up. ikut sukati aku je nak datang bila2. janji every month datang. huhu best2..
bayangkan, dalam masa 2minggu je aku leh pasang terus braces ni. tak payah nak appointment sangat. datang terus leh pasang je. tapi pastikan datang awal la sebab klinik ni sentiasa ramai orang ari sabtu.

so, kepada readers kat luar sana yang berminat nak pakai braces ni jangan takut ok. tak sakit pun. siyes. sakit time cabut gigi tu je. tapi sakit giler la. giler pun tak sakit cmni. hehehe..

ok. cekidautttt!

haa..tengok..skang da xle senyum tutup mulut..kena redha je senyum sampai telingee..

Sunday, November 18, 2012

2 months 3 weeks

salam readers

ok. skang aku nak cakap memang aku tengah gelabah ayam skang ni.
sebab pe??? sebabnye tinggal 2 minggu lebih je lagi sebelum wedding aku.
wah. teruja tapi takut mak noks..! opss.! over la ko baya..

ntahla mungkin ni la perasaan sume B2B kot. aku tak tau nape lately aku asyik nanges je.
ari2 ade je bende tak kena. adoila. tension dowww..
camni rupenye rase nak kawen. arghhhh..
makin banyak bende da prepare makin banyak plak lagi rasa yang tak cukup. grrrr

dalam kepale otak ni macam2 plan ade. pk nak beli cincin en.tunang, doorgift, barang hantaran lagi. adoila..adoila..sume ni perlukan duet..duet u know? duet..# pitam#
bestnyela lau duet leh turun dari langit je kan??
ikutkan ati aku nak akad nikah je. pastu kasi orang datang makan bihun goreng letak telor dadar. senang. hehe

tapi tahukah kamu, bila nak kawen ni kemahuan mak kita melebihi kemampuan kita??
ahh..aku tengah merasainye la skang. mak aku nak macam2 tapi dia tak tau ke yang anak dia ni tak mampu hokey..saya ulang..TAK MAMPU..hukhuk..

siyesly, aku tension tahhhuu..tapi nak buat camne..da mak kita kan. kenala jaga ati dia.
tapi aku cakap terus terang.."mak, kangah tak mampu nak buat macam mak nak tu, kalau mak nak, mak sapotla..."
# eh sukati aku je kan suh mak aku sapot??

da nak buat camne kan?? terpakse..
# ampun mak..ya ampun..


nota kaki : jumaat lepas da order kek untuk hantaran, majlis potong kek and..and..and..kek untuk doorgift..order ngan kawan mak je..senang..yeay!

Wednesday, November 7, 2012

SOAL KAWEN : Part 2 - Wedding Checklist

Legal Documents
Kursus Kahwin - saya dah, dia belum
Borang kebenaran nikah - pending             
Test HIV - setel
Jurunikah - da ada tapi belum jumpe

Hantaran Dia Kepada Saya
Toiletries - pending
Bag - pending
Kasut - pending
Jam tangan - pending
Perfume - LOLA
Cakes/Chocolates - pending
Buah - pending
Sireh Junjung - pending
Hantaran Saya Kepada Dia
Kasut - pending
Jam tangan - pending
Toiletries -pending
Perfume - burberry
Chocolate - pending
Buah-buahan - pending
Cakes/Cupcakes - done (booked)
Sireh junjung - yang fake da ready (belum decide)

Hantaran Decoration
Dulang - guna yang tunang dulu je
Alas Dulang - pending
Bunga Dulang - otw DIY bunga crepe
Reben - pending
Tepak sireh/ sirih junjung - pending
Polisterin -Done

Outfit 
Baju Nikah - da tempah
Tudung Nikah - pending
Veil nikah - pending
Kasut nikah - pending
Aksesori Nikah - pending
Baju Resepsi - da tempah
Tudung Resepsi - pending
Veil Resepsi - disediakan oleh CT Butik
Kasut Resepsi - pending
Aksesori Resepsi - disediakan oleh CT Butik
Baju Bertandang -mimie collection
Tudung Bertandang - pending
Veil Bertandang -mimie collection
Kasut bertandang - pending
Aksesori Bertandang - mimie collection

Pelamin
Nikah (Bantal) - disediakan oleh CT Butik
Resepsi - disediakan oleh CT Butik
Bunga Pahar Resepsi - sudah dibeli

MUA
Nikah - by kak su (kakak ipar)
Resepsi - wanie mekap
Bertandang - mimie collection

Official Photographer (OP)
Nikah - kazen en.tunang
Resepsi - kazen en.tunang
Post wedding - kazen en.tunang
Bertandang - kazen en.tunang

Official Videographer (OV)
belum decide, tapi rasenya tiada

Hand Bouquet
Nikah - pending
Sanding - CT Butik
Tandang - pending
Catering
tak perlu, sebab saya duduk kampung je (Pakatan)

Doorgift
Doorgift - sponsored by abang
Goodie bag - done
Doorgift kanak kanak - pending
Bakul doorgift - pending
Doorgift nikah - perlu ke?

Lain-Lain
Pengapit lelaki (bersanding) - pending
Pengapit perempuan (bersanding) - my bff (pka)
Pengapit lelaki (bertandang) - tiada
Pengapit perempuan (bertandang) - tiada
pemberi doorgift (5 orang) - pending
Pengacara majlis - diurus oleh abah
Pembantu Pengacara - diurus oleh abah
Pembaca doa - diurus oleh abah
Jaga P.A system - diurus oleh abah
Runner makanan dan sebagainya - pakatan
Penggubah hantaran- saya sendiri
Flower girls - pending
Pegang duit - diurus oleh abah
Bridesmaid (Bawa dulang) - pending
Guest list - pending
Design - done 
Printing - otw
Letak di facebook/emai - pending (bulan januari)
Post - Bulan disember / januari
Bunting- Tiada
Sampul Setem - bulan disember / januari

Honeymoon
tak decide lagi

Keperluan Lain
Penunjuk Arah jalan - pending
Bunga Manggar/ Payung - pending / CT Butik
Kompang - tiada
Wedding Cake - ordered
Inai - pending
Homestay - booked (bilut)
Guestbook - pending
Guestbook accessories  - pending
Tag Pembantu & Family -pending
Pulut kuning for nikah - pending
Duit untuk jurunikah dan saksi  - pending
Flowergirls flower - pending
Ribbon pin - pending
Text untuk pengacara majlis - diurus oleh abah
Nota tugasan buat pembantu beserta no phone - diurus oleh abah

Bilik Tidur
Katil - pending
Dressing table - pending
Langsir - diurus oleh mak
Cadar - pending
Lampu- done
Kipas/aircond - done
Karpet - done
Pewangi - pending
Bantal hiasan - pending
Hiasan bunga - CT Butik
Almari - pending

copy paste from http://kahwinbetulbetul.blogspot.com/p/checklist-kahwin.html

Monday, November 5, 2012

=(

arghh..!!

seringkali aku tewas
tewas melawan perasaan
benci.!
benci gilerrrr !!

Ya Allah..
tabahkan hatiku.
tingkatkan kesabaranku

sekali lagi
sekali lagi airmata ini jatuh
murahnya.!
argghhh..!

tiada siapa yang memahami
hanya pada Mu aku memohon..

Thursday, November 1, 2012

DIY bunga kertas

1) sediakan gunting, dawai halus dan kertas crepe (tisu pn bole)
2) bahagikan kepada 2 bahagian
3) bahagikan pula kepada 3
4) susun 4 helai kertas yang telah digunting sama saiz
5) lipas seperti kipas
6) ikat dawai ditengah2nya
7) gunting sedikit di setiap sudut
8) kembangkan lipatan tadi seperti di atas
9) kembangkan setiap helai
10) tadaaaaaa..inilah hasilnya..





p/s: boleh dijadikan sebagai hiasan hantaran, bunga telor, bunga tangan etc...

Mudah bukan??

SELAMAT MENCUBA!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...